Superduperfrulle
Smoothie med kokosmjölk och mango:
1 portion
1 dl kokosmjölk light
1 dl osockrad äppeljuice
1 dl frysta mangotärningar
1 banan
2 msk proteinpulver, neutralt eller vaniljsmak
Kör ingredienserna i en mixer tills du har en slät dryck.
Ät en näve paranötter till. Då täcker du nämligen hela dagsbehovet av selen. Selen är ett mineral som ingår i kroppen egna antioxidantenzymer, och många nordbor får aningen för lite selen via sin kost, vilket betyder ett sämre antioxidantskydd.
Smoothie med kesella och skogsbär
1 portion
2,5 dl minimjölk
1,5 (125 g) kesella lätt
0,5 dl frysta blåbär
0,5 dl frysta lingon
1 tsk honung
Kör ingredienserna i en mixer tills du har en slät dryck. Ät en smörgås med magert pålägg till.
Denna smoothie är proteinrik och ger därför både bra mättnad och proteinförbränning. Protein och mjölkprodukter verkar faktiskt vara särskilt effektiva för att göra oss mätta, vilket också är bra om man vill hålla vikten. Du kan även blanda i en tesked linfröolja eller flytande fiskolja om du vill spetsa smoothien med omega-3 och därmed göra den till en verkligt komplett frukost.
Smoothie med silkestofu och jordgubbar
1 portion
3 dl naturell sojamjölk
125 g silkestofu
125 g frysta jordgubbar
Kör ingredienserna i en mixer tills du har en slät dryck. Ät en näve naturella nötter till.
Silkestofu smakar inte så mycket men bidrar med värdefulla sojaproteiner och passar både den som är vegetarian och blandkostare. Frysta bär innehåller i princip lika mycket antioxidanter som de färska.
Honungsrostad müsli med gojibär och kokos
10 portioner
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
0,5 dl vatten
2 msk neutral rapsolja
2 msk flytande honung
1 dl torkade gojibär
1 dl russin
1 dl hackade pekannötter
1 dl pumpafrön
1 dl krossade linfrön
3 msk kokosflingor
mät upp flingor och gryn på en ugnsplåt. Blanda samman vatten, olja och honung & häll över. Rör om ordentligt. Rosta på 175 grader i 15 minuter. Rör om då och då för att unvika att det bränns. Låt flingorna svalna och blanda sedan i de övriga ingredienserna. Förvara i en lufttät burk. Servera med naturell yoghurt och en frukt.
Glutenfri müsli
10 portioner
2 dl havregryn
2 dl boveteflingor
2 dl hackade hasselnötter
2 dl russin
2 dl solrosfrön
4 msk krossade linfrön
2 tsk kanel
Lägg havregrynen och boveteflingorna på en ugnsplåt och stänk över lite vatten med händerna. Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i 15 minuter. Rör om då och då. Låt svalna och blanda i de övriga ingredienserna. Förvara i en lufttät burk. Servera med naturell yoghurt och ett äpple.
Blåbärsgröt
1 portion
2 dl vatten
1 dl rågflingor
1 dl frysta blåbär
1 krm salt
1 banan
Mät upp vatten, flingor, blåbär och salt i en kastrull och rör om. Koka upp och låt småputtra under lock i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Toppa med skivad banan. Servera med mjölk och ät gärna en näve sötmandel till.
Här har du en underbar blandning av råg och blåbär! Båda ingredienserna är kända för sina hälsobringande antioxidanter och kommer att ge dig energi under hela förmiddagen. Visste du att frytsa bär i princip innehåller lika mycket näring som färska?
Bovetegröt med aprikoser och hasselnötter
1 portion
2,5 dl vatten
1 dl boveteflingor
10 hasselnötter
5 torkade aprikoser
0,5 tsk kanel
1 krm salt
1 dl hallon
Hacka sönder nötter och aprikoser och blanda med vattnet, fingorna, kanel och salt i en kastrull. Koka upp och låt småputtra under omrörning i några minuter. Toppa med hallon. Servera med mjölk och ät gärna ett kokt ägg till.
Bovete är egentligen en ört men liknar sädeslagen och används på samma sätt. Det är glutenfritt, mycket lättsmält och rikt på mineraler. Smaken kanske kräver lite tillvänjning, men med sitt låga GI är det ett jättebra alternativ till frukostgröten. Dessutom innehåller bovete en komponent som skyddar mot diabetes typ 2. Ge bovete en chans!