Dagens lunch


Monas hälsotallrik:

1 kokt laxfilé - koka upp vatten i en kastrull, lyft bort kastrullen när det kokar. Lägg i laxfilén och låt den vara i 7-9 minuter. 
1 dl kokt matvete - ur miljösynpunkt är det mycket bättre att köpa denna svenska produkt än ris från Kina.
1/4 äpple - tärna och pimpa salladen med tärningarna.
3 strimlor paprika - hacka och strö på.
1 näve broccolikvistar
2 nävar färsk spinat.
1 omegaägg - koka och lägg det på tallriken.
1 dl linsröra - hade lite kvar från gårdagens linsröra. kokta linser ihop med kryddor.
Krydda efter smak med lite salt och peppar.

Efterrätt:

3/4 äpple - det som blev över, haha!

Denna lunchen kryllar av goda fetter, långsamma kolhydrater och massor med vitaminer, antioxidanter och mineraler. God vart den också :) Och jag lär ju vara mätt ett jäkla bra tag nu...

Frukostutmaningen

I går så åt jag inte frukost hemma så det bidde ingen bild. Men jag kan ju tala om att det åts god risgrynsgröt men även en mumsig kesella ihop med yoghurt torkad annanas, banan, bär. En riktig frukostbuffé :) Mums på den.

Dagens:


Hälsosam omegaäggröra gjord på 2 stekta omegaägg som fick ätas ihop med grovt
solrosbröd, 1 näve spenat och tomatskivor. På bilden ser ni dock inte att jag även åt
lite hasselnötter och 1 morot (orkade inte ta en till bild, höhö)

Long story goes short



I lördags så var jag ute med 2 av mina vänner. Den kvällen var super, och så otippad. Hade inte förväntat mig att sitta i en big limosin (med rökmaskin???) tillsammans med Erik Amarillo sjungades på Amarillos sommarplåga "om sanningen ska fram"... Som sagt, helt otippat!


Jag agerade chafför



Fanny och Towe hamnade också på bild i bilen. Fanny agerar fotograf och Towe typ
psykolog som lugnar ner en rädd Fanny. Den fjanten var rädd när jag körde bil (hon
är rädd för allt). Sen sa hon dock att jag var godkänt -pjuuu!


Veckans "TO DO"

Kära läsare lägg nu märke till min nya kategori - Veckans "TO DO". Har tänkt att jag ska utmana mig själv på ett eller annat sätt varje vecka och göra någon lite miniutmaning. Behöver inte alltid handla om mat eller hälsa, det kan vara vad som helst i stort sett.

Denna veckans TO DO: Äta olika frukostar varje vecka 
( I vanliga fall är jag en sådan person som alltid äter samma frulle.)








Min Icatripp

Var iväg en sväng på Ica härom dagen eftersom det är helt tomt hemma hos oss. Mamma bor i en annan lägenhet men jag får, rart nog, bo här och endast betala maten själv. Fram tills januari då jag förhoppningsvis börjar på universitetet. Men det är ju inte garanterat men jag siktar på det iallafall. I alla fall så gillar jag inte att storhandla på Ica riktigt då det inte är en lågprisbutik. Ica ligger närmast och det var sent så hann jag bara gå dit och det här var vad jag kom hem med:


Kalaset gick på 131 kr. Vilket inte är så farligt :) Jag ska satsa på att hålla mig under
1000 kr vad det gäller mat.

Dagen efter gick jag till Netto och handlade lite mer middagsmat och det kalaset gick
på 280 kr

Sen var jag ju på en shoppingtrip till Göteborg då vi åt ute och handlade på Willys och
sammanlagt gick det på 180... hehe!


Min frukostutmaning har börjat

Jag har nu börjat med att äta olika frukostar varje dag. Det är faktiskt bra, jag tror jag ska fortsätta med det :)


Torsdag: Lyxig makrillsfrukost gjord på 1 grovt rågbröd med makrill i tomatsås,
paprikaskivor, en gigantisk morot, rabarber- och gräddete + ett glas vatten.




Fredag: Mumsig Omegaomelett som vispades ihop på 2 hela omegaägg, 2 äggvitor, lite salt,
paprikastrimlor och blandsvamp (vet i ärlighetens namn inte riktigt vad det
var för svamp som jag hittade där i frysen men tippar på Karl-Johan & sopp). Under
tiden som denna stektes knaprade jag i mig 1 msk pumpafrön & 1 morot :)




Lördag: Jättegod antioxidantsfrulle gjord på 1 dl kesella, 2 dl hallon (plockade med kärlek av
min buddy Matilda), 1,5 dl filmjölk, 1 msk mandlar, 5 valnötter, 0,5 msk psylliumfrön,
0,5 msk linfrön, 1 msk hasselnötter och 0,5 msk pumpafrön + en saftig morot och
ett gott rabarer- och gräddte.


Liten kalorilista




Godis

50 gr gräddglass 118 kcal
1 glas rödvin 108 kcal
1 bit organisk chocolate cayenne 4 gr 24 kcal
1 ruta marabou schweizernöt 5gr 29 kcal

Nötter & mandlar
1 msk mandlar 10 st 60 kcal.
1 valnöt 4 gr 26 kcal
1 msk hasselnötter, 10 st 64 kcal
1 port rostade pumpakärnor 56 kcal
1 msk solroskärnor 87kcal

Frukt
1 st torkad aprikos 22 kcal
1 katrinplommon 32,5% vatten 8 gr 19 kcal
1 torkat fikon 54 kcal
1 färska fikon 50 gr 27 kcal
1 dadel 8 gr 23 kcal.
1 banan 105 gr 102 kcal
1 päron 125 gr 59 kcal
1 äpple 125 gr 65 kcal
1 mango 240gr 161 kcal
1 port djupfryst mango 125 gr 84 kcal
1 port vindruvor 125 gr 93kcal
1 port ananas 125 gr 64kcal
1 port jordgubbar 125gr 48kcal
1 port blåbär 1 dl 28 kcal
1 port hallon 1 dl 35 kcal
1 port björnbär 1 dl 21 kcal
1 port frysta björnbär 1 dl 30 kcal
1 granatäpple 154 gr 114kcal
1 halv grapefrukt 75gr 23 kcal
1 apelsin 110gr 51 kcal
1 mandarin 53gr 23 kcal
1 cherimoya 125gr 121 kcal
1 citron 64gr 24 kcal
1 clementin 53gr 22 kcal
1 carambole 150gr 99 kcal
1 guava 90 gr 44 kcal
1 honungsmelon 125 gr 46 kcal
1 port nätmelon 110gr 40 kcal
1 port vattenmelon 100gr 38 kcal
1 kaktusfikon 103 gr 37 kcal
1 kiwi 65 gr 31 kcal
1 dl krusbär 19 kcal
1 kumquat 19gr 12 kcal
1 skiva lime 15 gr 7 kcal
1 dl lingon 31 kcal
1 litchi 20gr 13 kcal
1 nektarin 115gr 62kcal
1 papaya 185gr 76 kcal
1 dl paradisäpplen 37 kcal
1 passionsfrukt 20gr 9 kcal
1 persika 145gr 58 kcal
1 physalis 20gr 11 kcal
1 plommon 33gr 15 kcal
1 dl rabarber 9 kcal
1 dl röda vinbär 22 kcal
1 dl svarta vinbär 32 kcal
1 satsumas 100gr 42 kcal
1 sharon 100gr 72 kcal
1 dl sura röda körsbär 28 kcal
1 dl söta körsbär 39 kcal
1 dl tranbär 16 kcal
1 port vattenkastanj 100gr 17 kcal

Rotsaker
1 jordärtskocka 20gr 12 kcal
1 port jordärtskockspuré 250 gr 120 kcal
1 st kokt jordärtskocka 20gr 13 kcal
1 port kokt rotselleri 100gr 27 kcal
1 dl rotselleri 12 kcal
1 port selleri 70gr 8 kcal
1 port palsternacka 70gr 37 kcal
1 port rotmos 225gr 70 kcal
1 port svartrot 70gr 41 kcal

Dagens tips

Kolla in den har hemsidan (och ignorera deras tramstjat om mediumpersoner och andar)

Har finner du bra bloggar (bla Fredrik Pauluns) & artiklar om kost och halsa. Finns aven tips pa bra ljudbocker :)


.



(Hamtad fran Olga Ronnbergs blogg)

Gor din grot-frukost fullandad


Herregud vad knasigt. Skulle bli en grotbild men det funkade inte att ladda upp sa att istallet far konstnaren Havero sta for bilden idag :)

Många som äter havregrynsgröt till frukost är nöjda med det, men känner att de blir hungriga lite väl snabbt efter måltiden. Det finns flera trick för att hålla mättnaden längre. Ett enkelt sätt är att hälla i en matsked krossade linfrön bland grynen när de kokas. Då tränger de vattenlösliga fibrerna ut ur linfröna och ger en gel som fördröjer magsäckens tömning och gör dig mättare. Det absolut mest effektiva sättet är dock att äta ett eller två kokta ägg till gröten. Studier har visat att ett kokt ägg till frukost håller dig mer nöjd hela dagen och faktiskt äter färre kalorier övriga mål på dagen. Otroligt nog äter man spontant även mindre till frukost dagen efter! Att kokta ägg ger mättnad är därför uppenbart, men de är intressanta även pga deras näringsinnehåll. Protein, nyttiga fetter (speciellt om det är ett omega-3-ägg), vitaminer, mineraler och antioxidanter gör detta livsmedel till ett naturligt vitamin/mineralpiller. Och du, visst funkar det med stekt ägg och äggröra också.


At dessa livsmedel och bli lycklig (?)

Laste en valdigt bra artikel.


Ett urklipp:

"Serotonin får dig att bli lugn och harmonisk

Serotonin har till uppgift att balansera våra känslor men denna signalsubstans påverkar även vår upplevelse av smärta, aptit och sömn. I naturliga mängder har serotonin en lugnande, avstressande effekt samt förbättrar sömnen. Brist på serotonin gör att man känner olust och lätt förlorar kontrollen. Nervcellerna kan själva bilda serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs via maten.

Tryptofan finns bland annat i kött, mjölk, ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och valnötter. Forskare har visat att halten serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på tryptofan. Man tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig lugnare och gladare efter att exempelvis ätit en banan.

Serotonin har en mild lyckopillereffekt i kroppen. En ensidig och kalorifattig kost ger märkbar minskning av tryptofan i kroppen och förändrar därmed hjärnans nivåer av serotonin. Det i sin tur kan leda till nedstämdhet och i värsta fall depression. En rad läkemedel mot depression verkar just genom att höja hjärnans innehåll av serotonin
."


Planering är nyckeln till en hälsosam kosthållning - Golden rule!

Jag vet att planering är skitbra. I know. But today wasn't really a planerad dag for min del, därför ska jag nu göra ett inlägg för att visa er och mig själv hur important det är med planering.





Jag börjar med att inleda med ett passande citat av Fredrik Paulun: "Du ska veta idag vad, vart och när du ska äta i morgon"

Planera är alltså a och o för en hälsosam kosthållning, speciellt för de som vill gå ner i vikt. Se till att planera annars hamnar du lätt i situationer då du äter helt oplanerat & ofta dålig mat. Du går kanske och småäter ihop en middag: en macka här och en varmkorv där typ - och detta gör du istället för att äta en rejäl middag! Man får aldrig den där mättnaden som man vill ska infinna sig efter en middag och då kan man lätt få i sig för mycket energi då man går och tänker "men jag åt ju bara en macka till middag, klart jag kan ta lite av den här pastasalladen". Men då kanske du inte tänkte så långt att du räknade med dina "småäterier" (oplanerade minimellanmål av keso, frukt, nötter, fil, matrester etc.). Så se upp där för det kan bli svårt att hålla koll på kalorierna!

Jag vill dock poängtera att mellanmål är superbra. Jag är kass på att äta planerade mellanmål. Mina mellisar är oftast ganska oplanerade men nyttiga iallafall. Ska bli bättre på det här med mellisar.


Tips till mig själv och er:

Planera - om detta budskap ännu inte nått fram så säger jag det igen!

Räkna kalorier - detta är även Jillian Michaels (PT i biggest loser) number one tips för att inte gå upp i vikt. Inte bara hennes för den delen men ändå. Kalori in - kalori ut har man ju som som bekant hört förut.

Tänk på måltidssammansättningen - Isogrundaren & nutritionisten Kristina Andersson tycker att man bör äta minst 150-200 gram av proteinkällor som fisk, kyckling och kött till varje måltid. Till detta bör man också äta 1-2 dl av en kolhydratskälla som tex råris, bovete eller potatis. Självklart ihop med en god sallad. Då håller man sig mätt en bra stund och faller inte för frestelserna.

ät en näringsrik kost. Få i dig mineraler och vitaminer så att du når peak performance!

ät den där fisken som alla tjatar om. Fisk 3 gng/veckan. Det är seriöst superviktigt och bra. Den som ska ta åt sig mest - me ;)

Mellanmål - 2 st om dagen. Läs detta korta inlägg (om matklockan)

Sommarpratarna

Har just kollat pa sommarpratarna, ja kollat, inte lyssnat. Finns pa SVT play for er som undrar. Jag ar helt stalld. Det finns sanna otroliga personer dar ute som liksom staller upp pa en timmes talkshow och de blottar liksom ut hela sitt inre. Otroligt modigt av dessa oppenhjartade personer. Jag ar helt sald.

Trodde att detta sommarpratstitttande bara skulle ta en timme men det tog typ hela formiddagen. Har kollat upp vissa av pratarnas bocker och filmer. Kollade bla pa Nahid Persson Sarvestanis dokumentar om Iran och Irans forra drottning. Berorande.  Det har dessutom tillkommit en bok i min "att-lasa-lista": Nextopia (livet, lyckan och pengarna i förväntningssamhället), skriven av Micael Dahlen.

I ett av avsnitten sa var aven Mat-Tina med och gastande. Jag fullkommligt avundar denna glada och sprudlande person. Livsnjutare ut i fingerspetsarna. Hon, till skillnad fran manga andra, bidrog inte med sa mycket tungt och djupt snack men delade liksom anda av sig sjalv. Det ar bara san hon ar helt enkelt tror jag: lattsam och ganska bekymmersfri (savitt jag vet). Hon ar en av mina forebilder. Vem ar din forebild?

Nagra av mina forebilder


Mat-Tina



Aftonbladets harligt glada halso-bloggare Anna.





Goa & glada Gunde

.


Roliga och somriga tavlor

Igar var jag typ uppe till 2.00 och satt och surfade runt pa diverse inredningsbloggar, butiker etc. Hittade en del fina tavlor faktiskt. Haha, mormor kom in (for hon vaknade i vanlig ordning pa natten for ett toalettbesok) och blev jatteforvanad att jag var vaken. "Go back to sleep" sa hon. Haha, kande mig som en liten plutt ;)

Ett tips till er om ni ocksa gillar glada tavlor ar att googla pa 1) BERT HÅGE HÄVERÖ som ar en jatteduktig gladlynt konstnar. 2) Gunilla Mann - ocksa otroligt gladjeinspirerande. Kommer kopa hennes tavlor nar jag ar rik. 3) "paintings of summer". Kommer upp massor med fina tavlor.

Tankte ge er ett smakprov pa bilder & tavlor jag hittade igar:



Supercool tavla. Jag tycker den skulle passa bra i en av rutorna pa en 3-fonsterram. Man behover ju inte ha broscher. Kapsyler, fargglada knappar you name it. Ganska enkelt att gora sjalv dessutom. I en annan av fonsterrutorna skulle man kunna ha ett korsstygnscitat. 3:e fonstret har jag inte kommit pa annu. Hittade tavlan pa en annan blogg.




Malade av Mats Hadell. Vada att han ar inspirerad av BERT HÅGE HÄVERÖ.




http://haveroart.com/ 




http://haveroart.com/





Fran Rocket St George


Vilken kul inredningsdetalj

Hittade den har bilden pa blocket. Superbra ide ju. Man kan ju ha andra bilder ocksa i en fonsterram. men det har tyckte jag var kul. I'm so getting a frame like that. Kul med lite roliga och glada motiv dar i fonsterhalen.



En bloggare med kansla for FOTO

Hamnade inne pa bloggen Fairytale och wow I am impressed. Hon tar valdigt fina bilder pa sitt liv som fylls av mode, romantik, katter & saker som chockar! Kolla in.

Btw, vet inte om tumblr raknas som blogg. Men ialf. Vard att kikas  pa! Har kommer lite bilder fran hennes sida.













 



Eeeuuw!




Lyssnar just nu pa Rixfms webbradio. De bockade just av progranpunkten "vaga fraga" och idag tog de upp en flugfraga. De ringde upp en snubbe som jobbar pa universeum och vet ni vad han berattade (utover det ovasentliga svaret pa fragan) om flugan?

Jo, den vill "ha" oss eftersom vi har massa mineraler, vitaminer och salter pa huden. Dessutom letar den efter oppna sar sa att den kan lagga sina agg dar. Euuw gross...

Kokosfett



Kristina Andersson
besvarar fragan om kokosfett!

Fråga: "Har hört att kokosfett ska vara mycket nyttigt och bra för kroppen. Speciellt om man försöker minska i vikt. Går det lika bra att köpa kokosmjölk som att köpa kokosfett? Blir det liksom samma hälsofördelar om man anvnder kokosmjölk i maten? Antar att kokosmjölk r det bsta alernativet istället för tex grädde o crem fraiche?"


Svar
: Ja, du kan absolut använda kokosmjölk. Skulle du fråga en LCHF-fanatiker så kanske han/hon skulle svarat annorlunda eftersom de är totalt besatta av fett och livrädda för kolhydrater. Kokosmjölken innehåller nämligen ”bara” 24 gram fett men 3,5 gram kolhydrater per 100g medan kokosfett är 100 g fett och inget annat. Och då menar jag verkligen ingenting annat. Det finns inga vitaminer eller mineraler i kokosfett (källa livsmedelsverket). Det gör det däremot i kokosmjölken. Det är en av anledningarna till att jag hellre använder koksofett. Dessutom: kokosfett är bra och bättre än andra fetter när det kommer till viktminskning men samtidigt får man inte glömma att det är för mycket kalorier som gör en överviktig och eftersom fett är vårt mest energirika näringsämne så kan det lätt bli för mycket. 100g kokosfett innehåller hela 900 kcal.




Andra experter om kokosfett:

Här kan ni läsa om fitnessexperten & dietisten Sussane Gustafssons halvdana syn på kokosfettet. (Urklipp: "Allt handlar egentligen om mängderna. Av 100 g kokosolja är endast 9 g omättat fett , resterande är mättat fett det vill säga 90 %. Och det är just fettsyra-sammansättningen i kokosolja kan med andra ord inte betraktas som ”nyttig”. Det diskuteras mycket om mättat fett och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Idag är det dock känt att det förmodligen finns skillnader i effekt mellan olika mättade fettsyror, det vill säga att vissa mättande fettsyror är mindre ”farliga” än andra.")

Här kan ni läsa om Fredrik Pauluns posetiva syn på kokosfett och kokos! (Urklipp"Det blir också allt vanligare med kokos som en ingrediens i stekoljor och andra fetter som är tänkt att hettas upp, och det är inte fel med t ex en kombination av kokos och raps i en stekolja... Hade min far helt fel när det gäller kokos och hjärt-/kärlhälsa? Ja, mycket tyder på det. Kokosfettet innehåller som sagt laurinsyra vilket har förmågan att höja nivåerna av HDL, det goda kolesterolet som anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar).

OBS! I en annan av Pauluns artiklar står det:
"Kokosflingorna ger inte bara en god smak utan också några av de nyttigaste fetterna. De kallas SCT och MCT och utgör 60-70% av fettet i kokos. Dessa fetter bränner kroppen lätt så kokosätare tenderar att väga mindre än andra."


Smallar en far ta

Hej!
Sorry att jag inte har uppdaterat pa ett tag. Har akt ifran bergen och befinner mig for tillfallet i Krakow. Blir inte mycket tid over till datorn - lovar att det kommer upp manga inlagg efter den 24 aug. Ni far halla ut. Som sagt, bloggen kommer bli lite mer personlig & fler egna recept o receptbilder kommer publiceras.

Kan beratta att jag tror jag har gjort harhistoria (som i engelskans HAIR).

Pa 2 dagar har jag haft 5 harfarger. Shiiiiit. Jag brukar aldrig farga haret. Och jag vill ha tillbaka det naturliga saklart. Men jag ar anda glad att jag provade, nu vet jag ju att det ar MIN egna harfarg som ar bast. Och det ar roligare att beratta for barnbarnen att man har haft diverse harfarger (sen nar man far nagra sadanna, haha. Drojer la 40-50 ar).

Fargerna:
1. Min naturliga kolaaktiga/brun-blonda.
2. Blond (slingor  - ej platinablond)
3. Rodharig
4. Rod-brun
5. Morkbrun

Om ni undrar sa - yes, jag gick till en kass frisor som inte fattade att brunt var brunt sa hon gjorde det blont. Sedan blev det rott (en annan frisor). Sedan kopte jag en harfarg sj sa att det blev rod-brun som jag ville ha. Tyckte dock inte den passade mig och gick till en annan salong sedan och skulle gora det ljusbrunt. Men det gick inte. Den roda fargen sabbade min ide. Istallet blev det morkbrunt... Ringde hem till Sverige o bokade forsta lediga plats hos min egen frisor nar jag kommer hem. Haha. Ja, men man maste ju prova sig fram har i livet....

Gör din egen hälsotallrik istället

Går du ofta ut och äter på lunchen? Du vill förstås vara nyttig och köper ofta en hälsotallrik kanske? Ett tips - do it yourself! Jacob Wismar inspirerar dig till hur du på bästa och smidigaste sätt gör en enkel hälsotallrik...




Inköpslistan till hälsotallriken:

1 Advokado

1 paket hummus

Mynta

gul paprika

3 färska champinjoner

röd spetskål

tacosås (Icas)

i paket feta ost (zeta)

1 liten burk gröna oliver

Svarta böner (konserv - zeta)

Matvete (rosta dem i ugnen tills gyllenbruna - koka sedan)

En liten brödbit

ca 35 kr/person (för 5 personer)


Vaniljpulver ftw




Vaniljpulvret är ekologiskt odlad vanilj från Madagaskar som malts till ett pulver. Burken innehåller 10 g vaniljpulver. Det låter kanske lite men det räcker längre än man tror. Vaniljpulvret innehåller inget socker och mycket lite kalorier. Du kan alltså njuta av god vaniljsmak med gott samvete flera gånger om dagen utan att få i dig en massa socker

Müsli av GI-fantasten Ulrika Davidsson

Recept från "Hälsokok-boken" av Ulrika Davidsson



Foto: alltommat.se


Familjemüsli

1 sats
200 g blandade nötter, till exempel mandel, hassel-nötter, valnötter, paranötter, cashewnötter
6 dl dinkelflingor
6 dl havregryn
2 dl solrosfrön och/eller pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, solrosfrön, kokosflingor och linfrön och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna.
Bred ut blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen i 20¿30 minuter. Rör om i långpannan då och då, för müslin bränns lätt.
Låt kallna och blanda sedan ner russinen. Förvara müslin i burk med lock.

Tips: Variera grynerna med till exempel fiberhavregryn, sojaflingor, kornflingor, rågflingor och bovete- flingor. Detsamma gäller nötterna


Müsli av GI-fantasten Ulrika Davidsson

Recept från "Hälsokok-boken" av Ulrika Davidsson



Foto: alltommat.se


Familjemüsli

1 sats
200 g blandade nötter, till exempel mandel, hassel-nötter, valnötter, paranötter, cashewnötter
6 dl dinkelflingor
6 dl havregryn
2 dl solrosfrön och/eller pumpafrön
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, solrosfrön, kokosflingor och linfrön och rör om.
Blanda vatten, olja och honung och häll i bunken. Rör om med händerna.
Bred ut blandningen på en långpanna och sätt in i ugnen i 20¿30 minuter. Rör om i långpannan då och då, för müslin bränns lätt.
Låt kallna och blanda sedan ner russinen. Förvara müslin i burk med lock.

Tips: Variera grynerna med till exempel fiberhavregryn, sojaflingor, kornflingor, rågflingor och bovete- flingor. Detsamma gäller nötterna


Nej men se på fan

Nu har jag faktiskt gjort lite nya kategorier här.

Kostsmart & Näringsingsklok: Här samlar jag alla inlägg som har med just kost, näring & mat att göra. Kan vara såväl nyheter som gammal och go' kunskap :)

Svar på tal: Här samlar jag vettiga frågor som besvaras av en yrkesmässigt behörig person som lämpar sig svara på just dessa frågor. För det mesta ser ni kanske att det är dietister & nutritionister som besvarar olika frågor men det kan även finnas andra.

Recept - Bröd: Tyckte att brödet skulle få sig en egen kategori and here it is!

.


Visste du att...





... om man drar ner helt på kolhydrater kan det ge nedstämdhet!

(Källa: Kristina Andersson)

Sömn & Energi

Såg nyligen ett program med Mai-Lis Hellenius. Handlade i det stora hela om sömn & energi för dagen. Tänkte sammanfatta hennes kloka råd lite kort:



Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius för Karolinska institutet


Hur kommer det sig att vi sover sämre än för 20 år sedan?
Beror på stress & oro, vi är förmodligen mer stressade nu än vi var förr. Idag har vi även ett högre intag av kaffe/cola (totala dygnskonsumtionen). Även smärta är idag för många en orsak till sömnproblem.

Hur mycket bör vi sova?
I snitt ca 7 h säger Mai-Lis. Olika från individ till individ (vanlig rekomendation: 6-9 h)

Sömn är så bra pga:
* vi lever längre
* Återhämta (mentalt & fysiskt). reperation med vårt imunsystem. om vi ej sover blir vi lättare infekterade. drabbas även lättare av diabetes bla.
* sammanhängande sömn med djupsömn.

Man sover tillräckligt om man känner att man är någorlunda utvilad
...
Mai-lis delar även med sig av detta citat: "man ska inte oroa sig så mycket om man inte kan sova - det går att sova igen." / Torbjörn Åkested mycket framgångsrik sömnforskare.

Praktiska sömntips:
* förbereda sig släck ljuset, skruva ner radion, stäng av laptopen, ett glas mjölk (gör en speciel vana för det gillar kroppen).
* att ligga ner ger den bästa sömnen (ej sitta o sova)
* Öppet fönster: man sover bättre i ett svalt sovrum.

För att få mer energi i din vardag råder hon dig att:
Röra på sig: man blir piggare, gladare, orkar mera
Komma ut i ljuset är jättebra: Då händer det saker med våra hormoner i hjärnan - man blir gladare

Ett ypperligt tips!

gå ut och gå på lunchen (ljus + motion = pigg)

Sömnen
* Sov. Sömnen är otroligt viktig för hälsan!
* Vi är ständigt uppkopplade/kollar på tv. Ha en tidpunkt då man stänger ner allt. förbereder sig för sömnen.
* motionera

Piggmat - som man blir gladare av.
* frukt & grönt
* färgrik mat
* ej så mycket av det feta

Nu har jag dubbelkollat... Man ska fanimej micra eller ångkoka!!!

Läste i Annika Sjöös hälsoblogg där hon skrev ett inlägg om att det var dåligt att tina maten i micron och att man hellre skulle koka den. WRONG! Jag vet detta, eftersom jag kommer ihåg att jag frågade min kostlärare när jag gick i gymnasiet om just detta. Och hon sa att micro faktiskt var mer skonsamt än att koka. Men eftersom Sjöö nu precis gjorde ett inlägg om detta blev jag lite osäker (hon är även, förutom kostintresset, utbildad fitnessinstruktör & idrottslärare) så jag dubbelkollade och hittade ett svar hos en dietist. Det stod följande:





"Att använda microvågsugn vid matlagning är en skonsam metod, då produkten blir uppvärmd utan överhettning eller torrkokning (om ingen punkt på livsmedlet blir överhettad). Vid kokning kan en del näringsämnen urlakas då det "läcker" ut i kokvattnet. Här är tillagning i micro eller ångkokning i så fall en mer skonsam tillagningsmetod.. Vid upptining av fisk bör man som konsument tina fisken snabbt i en plastpåse i ett kallt vattenbad (enligt svensk fisk). Snabb upptining gör att fisken behåller vätska och struktur. Går också bra att tina den i kylskåp. Man bör undvika upptining i rumstemperatur då det gynnar bakterietillväxt."

Läs mer om att laga mat med fryst fisk här (sammanfattningsvis från denna länk kan man säga att fisken ska vara fryst när man lagar den för att undvika bakterier)


Pesto

Jag veeet, jag är lite efter. Men jag har liksom aldrig fattat grejen med pesto. Dietisterna på Matvett förklarar så fint vad det är:





"Pesto är en blandning av olivolja, basilika, pinjenötter och parmesan. Att man använder pesto i matlagning handlar i huvudsak om att vi är många som tycker att det är ett otroligt gott livsmedel! Pesto är väldigt energirikt eftersom det innehåller olja, men det bidrar till största del med enkel- och fleromättat fett som i rimliga mängder är bra för vår hälsa. Om pesto inte fallit dig i smaken, så mixa ihop en gegga av kryddor och örter som du tycker om och bred på fisken."


Själv har jag aldrig faktiskt ens provat pesto men jag borde nog göra det... Har ni något gott recept att dela med er förutom pastarecept? Tycker nämligen pasta är tråkigt, hehe. :)

Nytto-pytto med - vem annars - Jacob Wismar



Receptet på smaktillsättaren italian tomato

tomatpure

olivolja (ganska myckt)

balsamico

Basilika krydda(mycket)

salt

hållbarhet: 1-2 månader


Receptet på Nytto-Pytto

värm stekpannan

I med paprika, qinoa + kyckling (ha kycklinpåsar + quinoapåsar i frysen - 1 timme för en påse fryst qinoa att tina)

+ calamarta-oliver

avsluta med rejält med ruccola


Ar det bra att ata 1 kg morotter/dag?

Annu en fraga som besvaras av Kristina Andersson :) She's the king... eller nej man kanske sager queen?! Bra och duktig ar hon ialf sa cred till henne.



Fraga: är det bra/okej att småäta  kg morotter/dag?

Svar: 1 kilo morötter per dag är jättebra! Eftersom du går och småäter på detta sätt så skulle du antagligen småätit på något annat som du inte ätit morötterna – få saker är lika nyttigt. Det här med mängd och GI/blodsockersvar spelar bara roll om du äter det på en gång. Skulle du ha stoppat i dig ett kilo på en gång så skulle du ha fått ett blodsockersvar som motsvarar det GI värdet för morot och lite till. Men att äta en här och en där är inga problem. Att moroten inte mättar så bra beror helt enkelt på att det inte innehåller så mycket kalorier (45 kcal/100g).
En sak man kan fundera över är om du kanske äter för lite mat, mättande mat, när du äter middag, lunch, frukost etc. eftersom du småäter. Är du ute efter mättnad är ett lite mer proteinrikt mellanmål bättre val.

Det finns GI värden på morot på allt mellan 16 och 92 (med glukos som referens dvs. 55 lågt, 70 högt). Hur kan det variera så mycket? – jo, dels beror det på om den är kokt eller ej (är den kokt så spelar koktid, hur länge efter kokning man äter den etc. in) och dels beror det på morotssort och var den har vuxit. Hur som helst. Slutsatsen kvarstår fortfarande. Morötter är absolut inget man ska vara rädd för

Tycker du det är jobbigt att skala ett granatäpple?

Lägg den då i en skål med vatten och gröp ur.

Gör din buljong själv och slipp tillsatser och dåligt fett




Buljong kan gör man själv och sedan frysa in i små förpackningar så att det finns tillgängligt när du lagar mat. Köp en hel kyckling, stycka den. Använd köttet (till middag typ) och andvänd skrovet (skellettet/ben/brosk) till att göra buljong.

I buljongen ska det alltså vara: Skrov, hela svartpepparkorn & vatten. koka 25 min. kyl av o låt reducera. klart.
Perfekt som bas i soppor & grytor etc.


En vettig fråga

Kollade runt lite på nutritionisten Kristina Anderssons blogg. Hittade ett klokt svar på en fråga jag själv undrat över...





Fråga: Varför säger ni ”hälsogurus” att det är så bra att äta havregrynsgröt? Havregryn har ett relativt högt gi-värde så därför undrar jag varför ni inte föreslår bättre alternativ som tex dinkelgröt eller råggröt?

Svar: Den främsta anledningen till att jag föredrar havregrynsgröt är att den är glutenfri till skillnad från vete och råg. Förutom att jag själv tycker att det är gott såklart. Dessutom billigt, enkelt och något man alltid kan ha hemma .
Skulle jag välja mellan de sistnämnda skulle jag ta råggröten. OBS! Viktigt att den då görs på gryn och inte mjöl. När det kommer till GI värdet på havregrynsgröt så finns det flera intressanta saker att nämna. För det första så är det extremt höga GI värdet som det ibland hänvisas till uppmätt på väldigt tunna gryn. Något tjockare gryn så blir det inte så högt. För det andra så mäts GI som bekant på 50 gram kolhydrater av produkten, vilket motsvarar nästan 100 gram havregryn (57 gram kolhydrater per 100g) . En portion havregrynsgröt görs på 1 dl (35 g) havregryn vilket alltså kommer att ge ett lägre blodsocker svar. Sist men inte minst så rekommenderar åtminstone jag att man har linfrön eller psylliumfrön i sin gröt som sänker GI (blodsockersvaret), sänker kolesterolet och stärker magtarmslemhinnan.



Problem med uppsvälld mage?

Får du, som många andra svenskar, ofta problem med din mage? Magknip, magont, gaser eller uppsvälld? Detta beror delvis på all den nyttiga och fiberrika maten som man stoppar i sig. Man ska dock inte sluta äta nyttigt och liksom utesluta fibrerna bara för att magen ska lugna ner sig, men då är tipset enligt hälsopedagogen Fullkornsfia och nutritionisten Kristina Andersson att man ska undvika gluten. Det får magen att må bättre. (Kristina & Fullkornsfia undviker båda gluten.)


"Gluten finns i vete, råg och korn. Många produkter är baserade på dessa, speciellt vete, utan att deras namn ger någon ledtråd om det. Det rör sig om produkter som t.ex. bulgur, couscous och pasta." - Fullkornsfia


Följande produkter innehåller gluten 

  • pasta av vete, durumvete och fullkornsvete
  • bulgur
  • couscous
  • matvete
  • vete (mjöl, flingor, kross, kli, puffar)
  • råg (mjöl, flingor, kross)
  • korn (mjöl, flingor, kross)
  • bröd (matbröd, fikabröd, tortillas)
  • branflakes
  • mannagryn

Välj dessa naturligt glutenfria produkter;

  • majspasta
  • majsstärkelse
  • majsmjöl
  • rismjöl
  • potatismjöl
  • havre (gryn, mjöl, kli)
  • bovete (mjöl, flingor, kross)
  • ris – alla sorter
  • cornflakes
  • quinoa
  • sojamjöl
  • riskakor
  • tacoskal

För dig med känslig mage, se även upp för: Bönor, kikärtor, kål, lök, socker & torkad frukt


.



Källa: Karolinska instutet

.


Jacob Wismars grova & nyttiga filmjölksbröd


Jag gillar att se det på film. Känns som att receptet blir mer mänskligt på något vis :)



Jacobs filmjölksbröd

Det här behöver du:


4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl krossat linfrö
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 strukna tsk bikarbonat
10 torkade fikon, i mindre bitar
2 dl blandade fröer & nötter, tex solroskärnor & valnötter
5 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
0,5 dl sesamfrön samt lite olja till formen

Gör så här:
Smörj och bröa en 1,5- liters limpform med olja och sesamfrön. Mät upp de båda mjölsorterna, linfrö och havregryn i en bunke och blanda i salt, brödkryddor och bikarbonat.
Rör ner fikon och fröer/nötter. Tillsätt fil, olja och honung och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
Grädda degen i 175 grader i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.
Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.

Cellofan

Alltså, så jävla random. har pratat med en gubbe. Eller nej, han pratade med mig. på 20 minuter fick jag kanske säga 20 ord. Men ialf, ni har ju hört "man lär sig något nytt varje dag" och idag lärde jag mig att plasten som man slår in blommor med heter Cellofan. Fattar ni vilka tråkiga 20 minuter jag var tvungen att stå där och lyssna på den pratige gubben som malde på om plast (han jobbade tydligen med plasttillverkning förr). Sen sa jag lite ursäktande att jag väntade ett viktigt samtal. Bättre sent än aldrig liksom...



Cellofanplasten är bra för att slå in godis & blommor...

Svar från kostvetaren

På frågan vart exakt man ska ta midjemåttet blev kostvetarens svar följande:


Jag är ganska säker på att det är livstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius som måttar...


"Midjemåttet mäter du enklast genom att placera måttbandet där du är som smalast i midjan. Om du är rund om magen kan du använda riktmärket att mäta mellan nedersta revbenet och höftbenet, vilket ofta blir ungefär i höjd med naveln. Försök att stå så anspänt som möjligt med benen lite isär. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter. Dra inte åt måttbandet utan placera bara måttbandets respektive ändar mot varandra och läs av.

Det som generellt kan sägas är att många studier stödjer midjemåttet som mätmetod för bukfetma och definerar bukfetma som ett midjemått över 88 cm hos kvinnor. Studier på området visar entydligt att bukfetma ökar vår risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 osv."

- Karin Risberg (kostvetare)


Prova Jacob Wismars superomelett!

Väldigt god, snabblagad och nyttig :)
Jacob är en sån skön & lättsam kille. Jag gillar verkligen hans inställning till matlagning & hälsa. Låt dig inspireras och gör lite snabbmat till lunch...


Prioritering

"Du ska veta idag vart du ska äta i morgon"
   - Fredrik Paulún

.


THE knäckebröd. Bas gjord på surdeg + att den kryllar av nyttigheter!

Tror inte du någonsin tidigare har skådat ett nyttigare bröd...


Superläckert knäckis. Receptet kommer från bloggen "Sarabakar".

Detta recept bakas med surdeg. Något som tar lite extra tid men blir desto godare. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... Innan du sätter igång med själva känckebrödet så måste du fixa rågsurdeg:

Så här gör du en Rågsurdeg.

Dag 1

1 dl (100 g) ljummet vatten
1/2 dl (30 g) Fint Rågmjöl (tex kungsörnens)

Alt.

1 dl (100 g) ljummet vatten
1/2 dl (30 g) Fint Rågmjöl
½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal

Alt.

50 g (1/2 dl) ljummet vatten
30 g (1/2 dl) Fint Rågmjöl
½ dl naturell yoghurt

Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en bunke, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25–28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 3

1 dl (100 g) ljummet vatten
1 1/2 dl (90 g) Fint Rågmjöl

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4

1 dl (100 g) ljummet vatten
1 dl (60 g) Fint Rågmjöl

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

Ev dag 5, morgon

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

dag 5

Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.



Receptet på Drömknäcket


Kväll

Rågsurdeg
50 g rågsurdeg
125 g vatten
100 g rågmjöl
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning

100 g helt bovete
100 g hel råg eller dinkel
Häll 500 g kokande vatten över. Låt stå över natten.

Nästa dag

Blanda skållning och rågsurdeg med
15 g honung som du löser upp i 50 g vatten
25 g rapsolja
50 g rivet äpple
50 g solroskärnor
50 g linfrö
25 g pumpafrö
25 g hampafrö
200 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl
400 g grovt vetemjöl, eller så mycket som behövs för att degen ska bli fast och fuktig, inte kletig eller smulig.
20 g havssalt

Blanda ordentligt och låt degen vila en halvtimme.

Kavla ut en bit deg så tunt du kan nvänd mycket grovt rågmjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på flingsalt och valfri smaksättning; kummin, sesamfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen och avsluta med kruskavel för att få till den rätta sprödheten. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, pepparkaksformar. Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.

Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Men inte heller för kort, då kan de bli sega. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.


Alkohol - vilken bov!





"Ett gram alkohol ger 7 kcal (kilokalorier). En festmiddag med 1 välkomstdrink, 1 glas vitt vin, 2 glas rött, 1 glas dessertvin och 1 glas likör kan därför ge allt mellan 800 - 2 000 kcal, beroende på hur stora och välfyllda glasen är. Alkohol kan alltså lätt bidra till övervikt och bukfetma."

Källa: Sundkurs

Ett tips från Mollys hälsoblogg!

Fick ett inte-bränna-gröten-tips av Molly som driver hälsobloggen feel good, feel well.

Knepet man ska ta till är att placera 3 st femtioöringar på plattan när man tillagar gröten. Då ska den tydligen inte brännas vid. Ypperligt tips som är värt att prova!


Slipp detta

(ett annat tips är ju som sagt att spola kastrullen i iskallt vatten innan man kokar gröten)

Klart som korvspad?

 





Ibland tycker man att det är en självklarhet. Med det kan i alla fall vara värt att låta sig påminnas ibland.

För en hälsosam kost bör man äta:

  • Fettsnåla proteiner
  • Nyttiga kolhydrater
  • Fibrer från nyttiga kolhydrater
  • Hälsosamma fetter
  • Sockerfria drycker

  • 5 olika sorters hummus med hälsokocken (och snyggingen) Jacob Wismar


    Jacob använde alltså tahini i 4 hummusar.


    Något jag lade märke till som hälsosuperkocken sade var att man endast skulle köpa torkade tomater inlagd i olja om man ska ha dem i en sallad. Annars bör man alltså hålla sig till torkade tomater (utan olja). Oljan som tomaterna ligger i brukar nämligen vara av usel fabrikskvalité och ingen sådan nyttig som man tror att det är.

    Det här inlägget får va i kategorin "Recept - Frulle" eftersom hummus är ett utmärkt nyttigt pålägg som man ka ha på frukostmackan.

    Receptet

    3 dlkokta röda linser eller kikärter
    2 msk tahini (sesampasta)
    2 st vitlöksklyftor
    2 msk pressad citron
    2 msk olivolja
    1 tsk spiskummin
    salt
    vatten

    1. Mixa alla ingredienser till en slät smet.
    2. Smaka av med rikligt med salt och späd eventuellt med vatten för tunnare konsistens.


    Istället för ströbröd

    Ströbröd är ju som vi vet inte så nyttigt. För er som inte vet så är det torkat krossat vitt bröd (innehåller endast 1,5 g fiber/dl). Men det är ju väldigt praktiskt att använda när man lagar köttbullar eller pannbiffar tex eftersom det håller ihop köttfärsen.

    Jag tänkte tipsa er om ett nyttigare alternativ till stöbrödet - Fibrex. Fibrex är fibrer utvunnet från sockerbetan och är därför också naturligt fritt från gluten. 1 dl Fibrex ger 20 g fiber, både lösligt och olösligt! Lösligt fiber ger en lägre blodsockerkurva (lågt GI) och ett sänkt kolesterolvärde medan olösligt fiber är bra mot trög mage.


    .


    Make your own müsli

    Recept på egen Müsli
    5 dl Havregryn
    5 dl Dinkelflingor
    5 dl Boveteflingor
    1 dl Hela linfrön
    1 dl Hela psylliumfrön
    1 påse Torkad banan
    1 påse Pumpakärnor

    (För att göra müslin glutenfri se till att det står Ren Havre på Havregrynspaketet och skippa dinkelflingorna).

    Jag vet, lite tidigt, men visst låter det kul?


    För mer info klicka här

    Sanningen om mörk choklad





    Visste du att mörk choklad ska innehålla minst 35 % kakaomassa (inklusive minst 18% kakaosmör och minst 14 % fettfritt kakaopulver) av den sammanlagda vikten för att uppfylla den lägsta kvalitetsbeteckningen enligt Livsmedelsverket.

    Förutom kakaobönans naturliga beståndsdelar innehåller mörk choklad endast socker samt eventuellt vanilj och sojalecitin (sojalectin är en helt naturlig, oljeliknande produkt).



    Tabellen är hämtad från Fredrik Paulúns hemsida.
    Den visar hur mycket antioxidanter din mat innehållar.
    Som ni kan se ligger mörk choklad på första plats.
    Mycket nyttigt i måttliga mängder :)


    Motionera mera



    "Vid ökad fysisk aktivitet påverkas samtliga bakomliggande faktorer i positiv riktning; blodtryck, blodfetter, insulinkänslighet, övervikt, bukfetma, risk för blodproppar, stresshormoner. Just detta- att det angriper alla påverkbara riskfaktorer samtidigt -gör fysisk aktivitet till en effektiv "medicin" mot hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke, fönstertittarsjuka m m. Dessutom är det näst intill helt befriat från biverkningar."

    Källa: Sundkurs.se

    Jacob Wismars superfrulle som boostar immunförsvaret


    Bilden liksom receptet är hämtad härifrån

    • filmölk/yoghurt
    • färska alt. tinade, frysta blåbär
    • färska el. tinade frysta hallon
    • honung
    • ½ dl "Antioxidant plus" (se receptet nedan)
    Häll fil/yoghurt i en djup tallrik. Lägg i bären, ringla över honung och strö över "Antioxidant plus".

    Antioxidant plus - 1 burk
    Blanda lika stora delar (ca 1 dl) av varje:
    • valnötter
    • pumpakärnor
    • nyponskalmjöl
    • vetegroddar
    • torkade blåbär

    RSS 2.0