Ar det bra att ata 1 kg morotter/dag?

Annu en fraga som besvaras av Kristina Andersson :) She's the king... eller nej man kanske sager queen?! Bra och duktig ar hon ialf sa cred till henne.



Fraga: är det bra/okej att småäta  kg morotter/dag?

Svar: 1 kilo morötter per dag är jättebra! Eftersom du går och småäter på detta sätt så skulle du antagligen småätit på något annat som du inte ätit morötterna – få saker är lika nyttigt. Det här med mängd och GI/blodsockersvar spelar bara roll om du äter det på en gång. Skulle du ha stoppat i dig ett kilo på en gång så skulle du ha fått ett blodsockersvar som motsvarar det GI värdet för morot och lite till. Men att äta en här och en där är inga problem. Att moroten inte mättar så bra beror helt enkelt på att det inte innehåller så mycket kalorier (45 kcal/100g).
En sak man kan fundera över är om du kanske äter för lite mat, mättande mat, när du äter middag, lunch, frukost etc. eftersom du småäter. Är du ute efter mättnad är ett lite mer proteinrikt mellanmål bättre val.

Det finns GI värden på morot på allt mellan 16 och 92 (med glukos som referens dvs. 55 lågt, 70 högt). Hur kan det variera så mycket? – jo, dels beror det på om den är kokt eller ej (är den kokt så spelar koktid, hur länge efter kokning man äter den etc. in) och dels beror det på morotssort och var den har vuxit. Hur som helst. Slutsatsen kvarstår fortfarande. Morötter är absolut inget man ska vara rädd för

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0