Kokosfett



Kristina Andersson
besvarar fragan om kokosfett!

Fråga: "Har hört att kokosfett ska vara mycket nyttigt och bra för kroppen. Speciellt om man försöker minska i vikt. Går det lika bra att köpa kokosmjölk som att köpa kokosfett? Blir det liksom samma hälsofördelar om man anvnder kokosmjölk i maten? Antar att kokosmjölk r det bsta alernativet istället för tex grädde o crem fraiche?"


Svar
: Ja, du kan absolut använda kokosmjölk. Skulle du fråga en LCHF-fanatiker så kanske han/hon skulle svarat annorlunda eftersom de är totalt besatta av fett och livrädda för kolhydrater. Kokosmjölken innehåller nämligen ”bara” 24 gram fett men 3,5 gram kolhydrater per 100g medan kokosfett är 100 g fett och inget annat. Och då menar jag verkligen ingenting annat. Det finns inga vitaminer eller mineraler i kokosfett (källa livsmedelsverket). Det gör det däremot i kokosmjölken. Det är en av anledningarna till att jag hellre använder koksofett. Dessutom: kokosfett är bra och bättre än andra fetter när det kommer till viktminskning men samtidigt får man inte glömma att det är för mycket kalorier som gör en överviktig och eftersom fett är vårt mest energirika näringsämne så kan det lätt bli för mycket. 100g kokosfett innehåller hela 900 kcal.




Andra experter om kokosfett:

Här kan ni läsa om fitnessexperten & dietisten Sussane Gustafssons halvdana syn på kokosfettet. (Urklipp: "Allt handlar egentligen om mängderna. Av 100 g kokosolja är endast 9 g omättat fett , resterande är mättat fett det vill säga 90 %. Och det är just fettsyra-sammansättningen i kokosolja kan med andra ord inte betraktas som ”nyttig”. Det diskuteras mycket om mättat fett och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Idag är det dock känt att det förmodligen finns skillnader i effekt mellan olika mättade fettsyror, det vill säga att vissa mättande fettsyror är mindre ”farliga” än andra.")

Här kan ni läsa om Fredrik Pauluns posetiva syn på kokosfett och kokos! (Urklipp"Det blir också allt vanligare med kokos som en ingrediens i stekoljor och andra fetter som är tänkt att hettas upp, och det är inte fel med t ex en kombination av kokos och raps i en stekolja... Hade min far helt fel när det gäller kokos och hjärt-/kärlhälsa? Ja, mycket tyder på det. Kokosfettet innehåller som sagt laurinsyra vilket har förmågan att höja nivåerna av HDL, det goda kolesterolet som anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar).

OBS! I en annan av Pauluns artiklar står det:
"Kokosflingorna ger inte bara en god smak utan också några av de nyttigaste fetterna. De kallas SCT och MCT och utgör 60-70% av fettet i kokos. Dessa fetter bränner kroppen lätt så kokosätare tenderar att väga mindre än andra."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0