Problem med uppsvälld mage?
Får du, som många andra svenskar, ofta problem med din mage? Magknip, magont, gaser eller uppsvälld? Detta beror delvis på all den nyttiga och fiberrika maten som man stoppar i sig. Man ska dock inte sluta äta nyttigt och liksom utesluta fibrerna bara för att magen ska lugna ner sig, men då är tipset enligt hälsopedagogen Fullkornsfia och nutritionisten Kristina Andersson att man ska undvika gluten. Det får magen att må bättre. (Kristina & Fullkornsfia undviker båda gluten.)
"Gluten finns i vete, råg och korn. Många produkter är baserade på dessa, speciellt vete, utan att deras namn ger någon ledtråd om det. Det rör sig om produkter som t.ex. bulgur, couscous och pasta." - Fullkornsfia
Följande produkter innehåller gluten
- pasta av vete, durumvete och fullkornsvete
- bulgur
- couscous
- matvete
- vete (mjöl, flingor, kross, kli, puffar)
- råg (mjöl, flingor, kross)
- korn (mjöl, flingor, kross)
- bröd (matbröd, fikabröd, tortillas)
- branflakes
- mannagryn
Välj dessa naturligt glutenfria produkter;
- majspasta
- majsstärkelse
- majsmjöl
- rismjöl
- potatismjöl
- havre (gryn, mjöl, kli)
- bovete (mjöl, flingor, kross)
- ris – alla sorter
- cornflakes
- quinoa
- sojamjöl
- riskakor
- tacoskal
För dig med känslig mage, se även upp för: Bönor, kikärtor, kål, lök, socker & torkad frukt