THE knäckebröd. Bas gjord på surdeg + att den kryllar av nyttigheter!

Tror inte du någonsin tidigare har skådat ett nyttigare bröd...


Superläckert knäckis. Receptet kommer från bloggen "Sarabakar".

Detta recept bakas med surdeg. Något som tar lite extra tid men blir desto godare. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... Innan du sätter igång med själva känckebrödet så måste du fixa rågsurdeg:

Så här gör du en Rågsurdeg.

Dag 1

1 dl (100 g) ljummet vatten
1/2 dl (30 g) Fint Rågmjöl (tex kungsörnens)

Alt.

1 dl (100 g) ljummet vatten
1/2 dl (30 g) Fint Rågmjöl
½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal

Alt.

50 g (1/2 dl) ljummet vatten
30 g (1/2 dl) Fint Rågmjöl
½ dl naturell yoghurt

Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en bunke, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25–28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 3

1 dl (100 g) ljummet vatten
1 1/2 dl (90 g) Fint Rågmjöl

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4

1 dl (100 g) ljummet vatten
1 dl (60 g) Fint Rågmjöl

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Doften är (dock) inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

Ev dag 5, morgon

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

dag 5

Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.



Receptet på Drömknäcket


Kväll

Rågsurdeg
50 g rågsurdeg
125 g vatten
100 g rågmjöl
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning

100 g helt bovete
100 g hel råg eller dinkel
Häll 500 g kokande vatten över. Låt stå över natten.

Nästa dag

Blanda skållning och rågsurdeg med
15 g honung som du löser upp i 50 g vatten
25 g rapsolja
50 g rivet äpple
50 g solroskärnor
50 g linfrö
25 g pumpafrö
25 g hampafrö
200 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl
400 g grovt vetemjöl, eller så mycket som behövs för att degen ska bli fast och fuktig, inte kletig eller smulig.
20 g havssalt

Blanda ordentligt och låt degen vila en halvtimme.

Kavla ut en bit deg så tunt du kan nvänd mycket grovt rågmjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på flingsalt och valfri smaksättning; kummin, sesamfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen och avsluta med kruskavel för att få till den rätta sprödheten. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, pepparkaksformar. Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.

Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Men inte heller för kort, då kan de bli sega. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.


Kommentarer
Postat av: Lovisa

Oj, skulle svara tidigare men har vart fullt upp senaste dagarna! Ibland lär man släppa datanördandet ;)

Jag är bara "vanlig" sjuksköterska än så länge, dvs har grundutbildningen och får jobba på alla allmänavdelningar, så just nu jobbar jag på AVA, dvs akutsjukvård. Men jag vill också vidareutbilda mig sen, förmodligen till distriktssköterska så att man kan få ett dagtidsjobb... Men dietist är nog inte ett dåligt jobb det heller! Ssk är ju ofta väldigt stressigt och slitsamt, plus jobbiga tider.. MEN lärorikt och man får träffa så otroligt mycket olika människor som lär en massor :) Så jag har valt rätt. Just nu iaf ;)

2011-08-02 @ 23:21:42
URL: http://lovelylovan.blogg.se/
Postat av: Molly

kul att du gillade tipset :)

det här lät spännande. jag och knäckebrödsbak går inte så bra ihop, men kanske att jag skulle ge mig på att testa det :)



du får ha en fortsatt bra dag! :)

2011-08-03 @ 12:18:34
URL: http://www.mollyshalsoblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0