Därför vill du äta socker



Jag tycker att Fredrik Paulún är en sjukt kunnig snubbe inom området näringslära & hälsa. Har kollat på en föreläsning på hans hemsida (www.paulun.se) som var väldigt informativ. Tänkte dela med mig av hans superbraiga förklaring till varför vi ibland vill äta för mycket mat/godis.

När vi äter söta saker så frigörs ämnen/signalsubstanser i hjärnan som gör att vi upplever situationen som väldigt positiv. Nedan står det vilka ämnen och vad de har för effekter på oss när vi äter socker:

* Dopamin: aktiverar belöningscentrat, ökad vakenhet (dock kortvarigt i och med att blodsockerkurvan snart sjunker) - du blir alltså pigg. MAN FÅR LUSTKÄNSLOR, man upplever lust och att det är kul. Dopamin frigörs även när vi gör sådant vi tycker om (träffa kompisar, leka, sjunga, dansa, shopping osv). Att dopamin frigörs är andledningen till att vi tycker att saker och ting är roliga i sig eftersom att det skickar en glädje/lustsignal till hjärnan då. Av dopamin får vi lustkänslor helt enkelt.

* Endorfiner: kroppens egna morfin, lugnande, ångestdämpande och smärtstillande. (orsaken till att folk tröstäter?)

* Grelin (hormon). När vi äter socker så kommer vi också få ett hormon i kroppen som heter Grelin. Grelin gör att vi vill äta jättemycket, det ökar både aptiten & sötsuget. Tex, om man har hamnat i en fas då man varje dag äter godis - då är det ju jättesvårt att bryta mönstret och sluta äta godiset. Man vill ha det varje dag = biologiskt korrekt. För 50 000 år sedan gynnade ju det här beteendet människan om hon ville överleva. Föreställ dig att du är en stenåldersmänniska och hittar ett äppelträd och så äter du bara 1 äpple och lämnar kvar massor med saftiga äpplen. Vad händer då? Jo, du minskar dina chanser till överlevnad - bättre att äta så länge det finns (och frukt är ju ingen fara eftersom det är så lite kalorier i). Du vet ju inte hur länge du kommer att svälta sen. I dagens samhälle har vi dock tillgång på mat hela tiden och är överösta med socker - som våra biologiska hjärnor hungrar efter. Och vanligt kalorihögt socker fanns ju inte i den form på när vi var stenåldersmänniskor. Det är alltså naturligt att vi vill äta mycket socker. Det ligger i våra gener. De senaste 1000 åren är ju egentligen bara en bråkdel av människans liv, hjärnan har inte hunnit att "evolutioneras"/anpassats till dagens sockersamhälle utan den tror helt enkelt att vi fortfarande är ute på savannen och springer och letar efter söta frukter.

Detta kan vara värt att tänka på! Man förstår varför man vill ha mer och för vissa kanske det är en förklaring till varför du äter så mycket socker - det ligger i våra gener och det är inget fel på dig ;)
Ett tips är ju då att inte köpa hem storpack av sötsaker/chips eftersom du vet att din kropp utsöndrar Grelin som ökar aptiten & sötsuget = du äter för mycket och går upp i vikt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0