Superinlägg om diabetes typ 2

Diabetes typ 2 är både ärftligt liksom resultatet av ett ohälsosamt leverne. Faktorer som stress, övervikt och rökning har visat sig öka risken för att få diabets typ 2. Hjärtspecialisten Christer Höglund gästade Malou von Sivers program Efter tio och pratade om diabetes typ 2 (även känt som åldersdiabetes & sockersjukan - kärt barn har många namn?!). För mig är detta ganska intressant eftersom sjukdomen 1) ökar i välfärdsländerna2) jag har det i släkten. Detta snappade jag upp från klippet men tog också reda på fakta på 1177:





What's up med typ 2-Diabetes?

Insulin är ett hormon som reglerar hur mycket socker man har i blodet. Om man får typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för insulin, och det insulin som kroppen producerar räcker inte till. Det är insulinet som reglerar och gör så att våra celler kan ta upp socker (energi/bränsle/maten vi ätit). Men eftersom kroppens celler, vid diabetes typ 2, har blivit insluintröga krävs det mer insluin för att cellerna ska få tillräckligt med bränsle för att fungera. Och så mycket insulin hinner kroppen inte producera. Detta gör att man får för mycket socker i blodet (eftersom cellerna inte kan ta upp sockret utan insulin), vilket på sikt kan orsaka att man bland annat får skador på njurarna, ögonen och nerverna.

Den allvarligaste konsekvensen av att ha typ 2-diabetes är att man snabbare får åderförfettning i pulsådrorna. Det kan då uppstå en förträngning av pulsådern som gör att blodflödet minskar. I hjärtat kan det leda till kärlkramp, och i benen till så kallad fönstertittarsjuka.
En annan fara med åderförfettning i pulsådror är att det där lättare bildas små blodproppar. De kan helt stoppa blodflödet och ge upphov till hjärtinfarkt. Om det fastnar en propp i en pulsåder i hjärnan kan man få en stroke. Det är framför allt hjärtinfarkt och stroke som ökar risken att dö för tidigt när man har typ 2-diabetes.



Min superpedagogiska bild på hur blodsockerkurvan styrs av vad vi äter. Det brukar vara så att om man börjar dagen onyttigt så blir vi snabbt sugna och reptilhjärnan tar över och styr våra matval mot snabba och feta mål.



Om man motionerar regelbundet liksom äter en hälsosam kost så kan man leva relativt normalt även fast man har diabetes typ 2. Det är alltså viktigt att diabetikerna håller sitt blodsocker i schack - så att det inte går i toppar och dalar. Motion sänker också blodsockervärdet (det räcker med en rask promenad för att åstadkomma en sänkning) och håller man en hälsosam kosthållning så får man inga blodsockertoppar (då kroppen producerar massa insulin). Blodsockret förbättras även då regelbunden fysisk aktivitet ökar upptaget av blodsocker i muskelcellerna, och långsiktigt ökas insulinkänsligheten och cellerna blir därmed inte lika tröga vilket gör att cellerna lättare kan ta upp insulinet igen - YEY! Det innebär att en person med typ 2-diabetes, som behandlas med insulin, som börjar motionera lite varje dag, kan behöva lägre insulindoser även om han/hon inte går ner ett endaste gram i vikt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0