Kolhydratsfrågan - svar från 2 dietister!

FRÅGA: Varför är kolhydrater bra?

Magdalena

Hej!
Jag har nyss träffat ett gäng hälsofolk då en av dem påstod att om man vill gå ner i vikt så ska man skippa kolhydraterna. Och detta vet jag ju att många gör. Men jag fattar inte varför de utesluter dem? Är det bara för att de medför onödigt mycket kalorier eller är det att kroppen kommer in i ketos eller what's up? Vad tycker du? Ska man skippa kolhydraterna om man inte vill gå upp? Om inte - varför är det viktigt att äta kolhydrater?

Nyfiken :)



SVAR: Utesluta är aldrig hälsosamt
Anna Karlsson

Hej Magdalena! Joanna får besvara din fråga utifrån sina tankar och kunskaper, men jag vill gratulera dig till att du inte sväljer vad andra säger utan att själv reflektera och ta reda på fakta. Att minska i vikt handlar i grunden om att få i sig mindre energi än vad man förbrukar. Det är inte bra att dra ner för mycket på energiintaget så man hamnar i svält. Då blir man trött och orkeslös och sugen på att äta sådant som ger mycket energi snabbt. Man får inte heller i sig tillräckligt av de näringsämnen man behöver för att må väl. Att begränsa energität mat som godis, fikabröd, söta drycker, chips, ostbågar, pommes frites och liknande brukar räcka alldeles utmärkt för en bra och hälsosam vikt.
Att helt utesluta livsmedelsgrupper innebär risk att man får i sig för lite av livsviktiga näringsämnen. Kolhydrater är hjärnans bränsle, den kan använda protein och fett som bränsle och vid svält och/eller brist på kolhydrater använder sig hjärnan av ketoner som reservbränsle.

Det är emellertid inte ketos som ger viktnedgång, det är att man äter mindre energi än man förbrukar. Sedan finns andra faktorer som man kan ta upp som är bra att tänka på, men det går inte att ta upp i ett inlägg- det skulle bli för långt!

Läs gärna "Mat för liv och lust" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. Där står det bra om att hålla vikt, gå ner i vikt mm.

Anna Karlsson, leg. dietist Umeå



SVAR (2): varför behövs kolhydrater
Joanna Jakobsson


Att minska ner på kolhydrater och framförallt de snabba kolhydraterna då man önskar gå ner i vikt, kan vara gynnsamt av flera skäl. En kost rik på snabba kolhydrater leder ofta till stora portioner, samt ett ökat sug då snabba kolhydrater bryts ner snabbt och ger en snabb blodsockerhöjning som dalar kort därefter och ger sug efter mat/sötsaker etc. Man bör dock inte utesluta kolhydraterna helt, utan välja dem med omsorg och eventuellt reglera mängderna något.

En bra riktlinje för att minska sitt energiintag kan vara ½ tallriken med fiberrika grönsaker (ex broccoli, vitkål, blomkål, squash, aubergine, etc) (grönsaker innehåller också kolhydrater), ¼ eller mer mager proteinkälla ex ägg/vit fisk/kyckling eller fet fisk samt ca 1/4 fullkornspasta/fullkornsris/matvete/quinoa/bulgur eller kokt potatis. Vid frukosten får de långsamma kolhydraterna gärna ta en större plats, i form av gröt, fil med osötad müsli, smörgås etc, då våra kolhydratreserver efter en natts sömn i regel är tömda.
 
Kolhydrater innehåller lika mycket energi som protein (4 kcal/g).
 
Många livsmedel som innehåller kolhydrater bidrar med både vitaminer, fiber och mineraler, så kolhydrater är en energigivare som smutskastats lite väl hårt de senaste åren, då det är skillnad på kolhydrater i form av socker, sötsaker, bakverk, läsk som bidrar med tomma kalorier, och på havregryn, råg, frukt, potatis, osv som är källor som också bidrar med en hel del näring.
 
Gällande ketos har du redan fått svar ovan.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att dina bekanta delvis har rätt, då en minskning av kolhydrater och framförallt att välja kolhydrater av god kvalité ofta leder till ett minskat energiintaget och ett jämnare blosocker. Men i slutändan så handlar viktnedgång om att inta mindre än vad man gör av med, oavsett om man äter kolhydrater eller inte.
Joanna Jakobsson
Leg. dietist & samordnare matvett.se



SVAR (3): Rättelse
Anna Karlsson

Tappade bort ett ord i mitt inlägg ovan!
Hjärnan kan inte använda protein eller fett som bränsle, inte ens vid svält eller kolhydratbrist. Då används reservbränslet ketoner.

Anna, dietist


Sammanfattningsvis kan man alltså säga att de flesta väljer att ta bort pasta, ris & potatis pga att det tillför (enligt dem) relativt mycket kalorier i jämförelse med vad en sallad skulle tillföra. Personerna i fråga får i sig kolhydrater på annat sätt (frukt, grönsaker, frukostmaten) och utesluter alltså inte kolhydrater så som man gör om man går på LCHF-diet där målet är att komma in i ketos.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0