Kolhydratsfrågan - svar från 2 dietister!
FRÅGA: Varför är kolhydrater bra?
Hej!
Jag har nyss träffat ett gäng hälsofolk då en av dem påstod att om man vill gå ner i vikt så ska man skippa kolhydraterna. Och detta vet jag ju att många gör. Men jag fattar inte varför de utesluter dem? Är det bara för att de medför onödigt mycket kalorier eller är det att kroppen kommer in i ketos eller what's up? Vad tycker du? Ska man skippa kolhydraterna om man inte vill gå upp? Om inte - varför är det viktigt att äta kolhydrater?
Nyfiken :)
SVAR: Utesluta är aldrig hälsosamt
Anna Karlsson
Hej Magdalena! Joanna får besvara din fråga utifrån sina tankar och kunskaper, men jag vill gratulera dig till att du inte sväljer vad andra säger utan att själv reflektera och ta reda på fakta. Att minska i vikt handlar i grunden om att få i sig mindre energi än vad man förbrukar. Det är inte bra att dra ner för mycket på energiintaget så man hamnar i svält. Då blir man trött och orkeslös och sugen på att äta sådant som ger mycket energi snabbt. Man får inte heller i sig tillräckligt av de näringsämnen man behöver för att må väl. Att begränsa energität mat som godis, fikabröd, söta drycker, chips, ostbågar, pommes frites och liknande brukar räcka alldeles utmärkt för en bra och hälsosam vikt.
Att helt utesluta livsmedelsgrupper innebär risk att man får i sig för lite av livsviktiga näringsämnen. Kolhydrater är hjärnans bränsle, den kan använda protein och fett som bränsle och vid svält och/eller brist på kolhydrater använder sig hjärnan av ketoner som reservbränsle.
Det är emellertid inte ketos som ger viktnedgång, det är att man äter mindre energi än man förbrukar. Sedan finns andra faktorer som man kan ta upp som är bra att tänka på, men det går inte att ta upp i ett inlägg- det skulle bli för långt!
Läs gärna "Mat för liv och lust" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg. Där står det bra om att hålla vikt, gå ner i vikt mm.
Anna Karlsson, leg. dietist Umeå
SVAR (2): varför behövs kolhydrater
Joanna Jakobsson
Att minska ner på kolhydrater och framförallt de snabba kolhydraterna då man önskar gå ner i vikt, kan vara gynnsamt av flera skäl. En kost rik på snabba kolhydrater leder ofta till stora portioner, samt ett ökat sug då snabba kolhydrater bryts ner snabbt och ger en snabb blodsockerhöjning som dalar kort därefter och ger sug efter mat/sötsaker etc. Man bör dock inte utesluta kolhydraterna helt, utan välja dem med omsorg och eventuellt reglera mängderna något.
SVAR (3): Rättelse
Tappade bort ett ord i mitt inlägg ovan!
Hjärnan kan inte använda protein eller fett som bränsle, inte ens vid svält eller kolhydratbrist. Då används reservbränslet ketoner.
Anna, dietist
Sammanfattningsvis kan man alltså säga att de flesta väljer att ta bort pasta, ris & potatis pga att det tillför (enligt dem) relativt mycket kalorier i jämförelse med vad en sallad skulle tillföra. Personerna i fråga får i sig kolhydrater på annat sätt (frukt, grönsaker, frukostmaten) och utesluter alltså inte kolhydrater så som man gör om man går på LCHF-diet där målet är att komma in i ketos.