Tips från dietisten

Kollade på några klipp med dietiesten Anna Ottosson. Hon delar med sig av några kloka råd:



Dietisten Anna Ottosson.

* Pimpa din sallad. Många svenskar äter endast isbergsallat, gurka & tomat. Nyttigt men inte så näringsrikt som man kanske tror. Därför slår dietisten ett slag för att man ska variera sin sallad. Man ska gärna ha i paprika (som är väldigt rik på c-vitamin i förhållande till många andra grönskaer vilka inte innehåller så mycket c-vitamin som man kanske tror). Sen tipsar hon om att blanda i färsk & god spenat (järn). Dessutom kan man smaksätta salladen med färska kryddor så blir den ännu godare. Man ska även tänka på hur själva salladen känns i munnen, den ska vara lite krispig. För att få den lite krispigare känslan kan man gärna blanda i lite lök. Morötter (a-vitamin) passar också bra i en sallad för ökad mättnadskänsla liksom dess nyttiga egenskaper som medföljer. Sist men inte minst för att göra salladen fulländad så ska man pimpa den med frukt (hennes egen favorit är tärnade nektariner). Frukten kan lyfta hela salladen. Servera med en god vinigrett. Själv tycker jag att nötter, frön, ägg eller fetaost passar utmärkt i en sallad.

* Bli grym på att prioritera. Ingen har väl ungått att vårt sötsaksutbud är enormt, det finns så mycket som man vill ha och det finns så otroligt mycket som är gott. Så skippa den här ursäkten "Men gud den här bakelsen är ju så god och det var ju så länge sedan" om du dagarna innan redan moffat i dig en och en annan godbit. I'll tell you what: allt som har socker & fett i sig är gott, i princip. Självklart ska man unnan sig det goda då och då men inte för ofta. Ottossons tips är att bara köpa hem den mängden man vill ha och verkligen välja det som man älskar. Om man därefter vill hålla sig på den hälsosamma stigen så bör man undvika att äta socker som finns i flingor, marmelad, kex & risifrutti. Svenskarna rekomenderas att dra ner på sockret eftersom vi helt enkelt äter för mycket. Så håll dig till ditt godis, choklad etc. 1 gång i veckan och undivk det onödiga sockret som gömmer sig i dina vardagslivsmedel.

* Ät fet fisk. Ät mindre rött kött och ät mera fisk. I fisken finns det massor med omega 3 vilket är bra för kropp & hjärna dessutom är det bra kvalité på proteinet + att du tillför d-vitamin. Fisk = snabbmat: olja, salt & citron och sen in i ugnen. Bon apetit!

* Köp mager ost. Många tror att mager ost ofta är smaklös i jämförelse med den fetare osten. Icke sa nicke. Se bara till att den magra osten som du köper är vällagrad. I en undersökning då folk fick smakprova på en vällagrad mager ost och en vällagrad fet ost trodde folk tom att den magra osten (17 %) var fetare än den feta osten (32%). Man sparar ju ganska många kalorier på det valet...

Kommentarer
Postat av: Emelie - PT och kostrådgivare

Hon är bra!

2011-07-28 @ 21:44:35
URL: http://bodybybeijer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0